stampa

Direktna digitalna stampa na tekstilu – Nesto vise

Tehnika stampe
Tehnika stampe
Tehnika stampe

Ljudi su od davnina imali potrebu za ukrašavanjem svoje odeće. Stampanje odece je jedan od prvih načina ukrašavanja. Arheološka iskopavanja pokazuju da se štampa na tekstilu primenjivala jos pre 5000 godina. Tada se štampanje vršilo bojama koje su se mogle naći u prirodi.
U Kini, Indiji, Egiptu štampa se pojavila dosta rano, a prve štamparije u Evropi javljaju se tek krajem 8. veka i to u Holandiji i Engleskoj.
Neke od tehnika koje su se koristile, danas su prevazidjene, a neke se jos uvek usavršavaju.

direktna digitalna stampa na tekstilu

Danas postoje tehnike štampanja kojima se mogu štampati neverovatno realne fotografije.
Jedna od tih tehinka je direktna digitalna štampa kao zadnja reč tehnike u toj oblasti.
Ova tehnika se pojavila tek krajem 20. veka sa pojavom savremenih računara.
Direktna digitalna stampa je proces gde se željeni motiv štampa direktno na tekstilu preko računara i specijalnog štampača. Ova vrsta štampe omogućava postizanje neverovatnih efekata na tkanini, izuzetnu preciznost, perfektan otisak i postojanost boja.

Pri pravilnom održavanju boje su trajne, ne skidaju se, ne pucaju i ne ljušte, jer ulaze u materijal te se impregniraju sa njim.

Otisak je postojan na temperaturu, svetlost i pranje. Boje su ekološke, na vodenoj bazi te se ovim dostignucem ostvaruje i funkcija zaštite okoliša.
Direktna digitalna štampa ne poznaje ograničenja u dizajniranju. Dizajner ima neograničenu slobodu u kreiranju, a uzorak se može odmah uraditi bez vecih troškova pripremanja.

Kod ove štampe nema ograničenja ni što se tice tiraža. Pogodna je za velike tiraže, naročito za varijabilnu štampu tj. za štampenje više razlicitih motiva u datom tiražu bez nekog većeg uticaja na cenu. Takodje je pogodna za srednje i male tiraže.
Jedna od prednosti ove vrste štampe je mogućnost štampanja originalnih motiva po želji, unikata tj. mogućnost štampanja jednog ili više različitih otisaka po povoljnoj ceni u odnosu na druge tehnike štampe.

 

 

Ovde mozete videti proces stampanja majica tehnologijom digitalne direktne stampe.

Direktna digitalna stampa na tekstilu Direktna digitalna stampa na tekstilu – Tomash Production majice sa stampom