Vez na platnu

Kompjuterski vez na tekstilu
Kompjuterski vez na tekstilu
Kompjuterski vez na tekstilu
Kompjuterski vez na tekstilu
Ljudi su od davnina imali potrebu za ukrašavanjem svoje odeće. Istorija veza seze u davnu proslost i predstavlja deo nasledja svetskih kultura: asirske, egipatske, grcke, rimske…  Smatra se da su najlepsi primerci veza izradjeni u Egiptu (koptska umetnost veza), a kasnije je ova umetnost preneta u Vizantiju. U srednjem veku, vez je bila umetnost kojom su se bavile profesionalne vezilje na dvorovima i majstori u okviru crkve.
U srednjevekovnoj Srbiji je takodje negovan crkveni vez i vez na dvorovima. Vez postaje sastavni deo obrazovanja uglednog zenskog sveta srednjeg veka, a izmedju ostalog vez je bio i pokazatelj drustvenog statusa i materijalnog stanja.
Industrijalizacija utice na sve sfere zivota pa tako i na umetnost veza. Pojavljuju se prve masine za vez, a tek krajem 20. veka sa pojavom savremenih racunara javljaju se digitalizovane masine za vez.

vez na platnu

Masine za vez su danas potpuno kompjuterizovane i mogu automatski da izvode razne vrste vezova. Motivi se kreiraju i pripremaju u kompjuteru, a podaci o motivu se prenose u masinu za vez. Masina automatski vodi iglu po tkanini prema zadatom motivu koji se nalazi u memoriji.

vez na platnu

Kao spoj tradicionalne vestine i kompjuterskog programiranja, digitalni vez je najcenjeniji nacin ukrasavanja odece, a zbog sirokih mogucnosti u ispisivanju logoa, slogana, amblema i sl., digitalni vez je postao zanimljiv za promotivnu industriju.
Tako je danas kompjuterski vez na tekstilu jedna od najatraktivnijih tehnika brendiranja.

vez na platnu

Ovde mozete videti proces izrade natpisa na kacketu tehnologijom digitalnog veza.

vez na platnu