kompjuterski vez na tekstilu

Kompjuterski vez na tekstilu – Nesto vise

vez na majici sa kragnicom

Ljudi su od davnina imali potrebu za ukrašavanjem svoje odeće. Istorija veza seze u davnu proslost i predstavlja deo nasledja svetskih kultura: asirske, egipatske, grcke, rimske…  Smatra se da su najlepsi primerci veza izradjeni u Egiptu (koptska umetnost veza), a kasnije je ova umetnost preneta u Vizantiju. U srednjem veku, vez je bila umetnost kojom su se bavile profesionalne vezilje na dvorovima i majstori u okviru crkve.
U srednjevekovnoj Srbiji je takodje negovan crkveni vez i vez na dvorovima. Vez postaje sastavni deo obrazovanja uglednog zenskog sveta srednjeg veka, a izmedju ostalog vez je bio i pokazatelj drustvenog statusa i materijalnog stanja.
Industrijalizacija utice na sve sfere zivota pa tako i na umetnost veza. Pojavljuju se prve masine za vez, a tek krajem 20. veka sa pojavom savremenih racunara javljaju se digitalizovane masine za vez.

kompjuterski vez na tekstilu

Masine za vez su danas potpuno kompjuterizovane i mogu automatski da izvode razne vrste vezova. Motivi se kreiraju i pripremaju u kompjuteru, a podaci o motivu se prenose u masinu za vez. Masina automatski vodi iglu po tkanini prema zadatom motivu koji se nalazi u memoriji.

kompjuterski vez na tekstilu

Kao spoj tradicionalne vestine i kompjuterskog programiranja, digitalni vez je najcenjeniji nacin ukrasavanja odece, a zbog sirokih mogucnosti u ispisivanju logoa, slogana, amblema i sl., digitalni vez je postao zanimljiv za promotivnu industriju.
Tako je danas kompjuterski vez na tekstilu jedna od najatraktivnijih tehnika brendiranja.

kompjuterski vez na tekstilu

Ovde mozete videti tehniku digitalnog veza.